Organisering av luftambulansetjenesten

Luftambulansetjenesten har siden 1988 vært organisert og finansiert av staten gjennom selskapet Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS, som eies av de fire regionale helseforetakene. I 2017 endret de til Helseforetaket Luftambulansetjenesten HF (LAT HF). Helse Nord, Helse Midt-Norge og Helse Vest eier hver 20 prosent i selskapet mens Helse Sør-Øst eier 40 prosent. LAT HF har det operative ansvaret nasjonalt for luftambulansetjenesten. Helseforetakene har det medisinske ansvaret og stiller med leger.

LAT HF har hovedkontor i Bodø (administrasjonen). Selskapet holder i tillegg til i Trondheim (medisinsk tekniske tjenester) og i Tromsø (Flykoordineringssentralen).

Den operative delen av tjenesten settes ut på anbud. LAT HF har kontrakt med Norsk Luftambulanse AS for helikoptertjenesten og Babcock SAA for ambulanseflyene. Ambulansefly er lokalisert på syv steder (Kirkenes, Alta, Tromsø, Bodø, Brønnøysund, Ålesund og Gardermoen) med til sammen ni fly i tjeneste. Basene Alta og Gardermoen har to fly hver. Ambulansehelikoptre er lokalisert på 13 steder: Tromsø, Brønnøysund, Ålesund, Trondheim, Førde, Bergen, Stavanger, Arendal, Ål, Lørenskog, Dombås, Evenes og Kirkenes.

Basen i Lørenskog har to helikoptre, samt et crew i beredskap for duty-tid, som vil si at basen ikke får nedetid grunnet arbeidstid. Ved samtlige baser er det døgnkontinuerlig beredskap og et backup-crew for dekke inn ved akutt sykdom på alle baser.

Ved helikopterbasene holder LAT HF også besetningen med en legebil. Denne benyttes ved hendelser i nærområdet eller når dårlig vær forhindrer bruk av helikopter. Helse- og omsorgsdepartementet har avtale med Justis- og beredskapsdepartementet om at redningshelikoptrene kan benyttes til luftambulanseoppdrag dersom ikke søk- og redningsoppdrag må prioriteres foran. Basene for redningshelikopter er på seks steder (Banak, Bodø, Ørland, Florø, Sola og Rygge). Også disse har døgnkontinuerlig beredskap.

Luftambulansetjenesten yter spesialisert akuttmedisin og er en integrert del av den offentlige akuttmedisinske beredskapen. Legehelikoptre er bemannet med flyger, redningsmann og anestesilege, og er utstyrt med avansert medisinsk utstyr.

Lenker:
Helseforetakenes luftambulansetjeneste HF.